Как да изберем матрак за новородено бебе?

Как да изберем матрак за новородено бебе?
Една от първите грижи на родителите преди появата на бебето е да осигурят удобно място за сън. Бебето прекарва първите си месеци почти постоянно в креватчето, така че матраците за новородени трябва да се избират също толкова внимателно, колкото и самите мебели. И ако преди пазарът предлагаше само ватирани модели, днес гамата от детски продукти не отстъпва на тези за възрастни. Разгледайте подробно какви разновидности има и на какво да се спрете, за да осигурите на детето комфорт и правилно развитие.

Видове матраци за бебета

Бебешките матраци могат да бъдат разделени на няколко категории в зависимост от:

 • вида на конструкцията – с пружини и без пружини;
 • степен на твърдост – твърда, мека, умерена
 • вид на пълнежа – естествен, изкуствен;
 • Допълнителни характеристики – антибактериални, хипоалергенни и др.

Няма еднозначен отговор на въпроса кой матрак е по-добър за новородено. Всичко зависи от нуждите на детето и от вашите възможности. Ако искате, можете да намерите приличен модел във всяка категория. Най-важното е да не купувате твърде евтини продукти. Въпросът е, че външният вид на матрака невинаги показва качеството и безопасността на неговия пълнеж. Затова е по-добре да се предпочитат марки, които са се доказали на пазара и имат съответните сертификати за качество на своите продукти.

Mатраци без пружини за детско легло

Безпружинният матрак за бебе е добро решение по няколко причини едновременно. Такива продукти са издръжливи, не скърцат и имат добра ортопедична опора, като разпределят натоварването равномерно по цялата площ. Такъв модел се състои от един или няколко слоя пълнеж и горно покритие. Пълнежите могат да бъдат както естествени, така и изкуствени. И днес не е необходимо да се преследват само естествени като кокосови влакна или филц, има много добри материали от изкуствен произход, които

 • Антиалергични
 • Устойчиви на износване;
 • бързо възстановяват формата си;
 • Осигуряват оптимална еластичност.

Те включват например латекс и висококачествена полиуретанова пяна. Повече информация за различните видове материали за пълнене и техните специални характеристики можете да намерите по-долу.

Когато избирате матрак без пружини за детското легло за новородено, обърнете внимание на теглото му – колкото по-голямо е то, толкова по-плътен е и следователно по-качествен е продуктът.

Пружинни матраци за бебета

Пружинните матраци за деца могат да се състоят от зависим или независим пружинен блок. Ако за възрастните е за предпочитане да изберат независими пружинни блокове, или както са известни още Pocket Spring, то за малко дете няма особена разлика в опората между зависимите и независимите пружини. В блоковете Pocket Spring обаче всяка пружина е поставена в джоб от плат, която допълнително предпазва от шум и контакт на метала. Разбира се, такава покупка ще струва повече, но комфортът на детето и здравият сън си заслужават.

При избора на пружинни матраци е добре да можете да прецените качеството на самите пружини и тяхното количество на квадратен метър. Твърде хлабавите пружинни блокове (при които диаметърът на телта е твърде тънък, а разстоянието между пръстените е твърде голямо) ще бъдат не само неудобни, но и опасни за бебето.

Детските пружинни матраци задължително се допълват с няколко изолиращи и комфортни слоя. Техните пломби също са много важни, тъй като те пряко влияят върху начина, по който детето се чувства, когато си почива. Като изолация обикновено се използват филц, спънбонд и термично свързано платно. За по-голямо удобство производителите допълват конструкцията със синтетични влакна, хол влакна и полиуретанова пяна. Най-лесният начин да оцените качеството на пълнежа за комфорт и изолация е да натиснете повърхността на матрака с ръка – пружините не трябва да се усещат.

Освен това пружинният матрак трябва да има твърда опора по периметъра. Това спомага за разпределяне на тежестта на бебето и предотвратява попадането на ръцете и краката му между матрака и ръба на леглото.

Каква степен на твърдост трябва да избера за моето бебе?

Преди да вземете окончателно решение за матрак за новороденото си бебе, проверете дали е с подходяща твърдост. Малките бебета все още нямат S-образна крива, затова не трябва да спят върху меки повърхности. Това може да доведе до силни постурални изкривявания и други нарушения във формирането и развитието на скелетната система. Специалистите са единодушни, че за предпочитане е новородените деца да спят на твърди матраци, а едва след 3-годишна възраст да им се дава матрак с умерено твърда повърхност.

Твърдата повърхност насърчава разтягането и отпускането на гръбначния стълб на детето, приляга плътно към гърба му и осигурява здравословно развитие и правилно функциониране на костната система. Имайте предвид обаче, че детето ви може да има индивидуални нужди. За да намерите подходящото легло, е препоръчително предварително да се консултирате с детски ортопед, особено ако детето ви има някакви здравословни проблеми.

Оптимални пълнежи

Както беше посочено по-горе, пълнежите на матраците се делят на естествени и изкуствени или синтетични. Обикновено производителите комбинират няколко вида, за да получат най-добрата комбинация от характеристики. Сред естествените най-популярни са:

кокосови влакна – хипоалергенен материал от естествен произход, който съхне бързо и осигурява добра циркулация на въздуха;
конски косъм – той е много еластичен и може да пружинира като пружини;
естествен латекс – хигиеничен, издръжлив, запазващ формата си материал;
Морски водорасли – естествен антисептик, който предотвратява кожни раздразнения и възпаления.

Най-популярните синтетични пълнежи са полиуретанова пяна. Съвременната полиуретанова пяна се различава значително от първоначалната си форма.

Вторият важен момент са размерите на матрака.

Те трябва ясно да съответстват на периметъра на леглото. Ако матракът на детското легло е по-малък, ръката или кракът на бебето могат да попаднат в свободното пространство, което да доведе до нараняване. Ако е по-голям, повърхността ще се изкриви и ще се загубят ортопедичните му свойства. Дори ако имате детско легло или люлка с необичайни размери, много производители са готови да изработят матрак по поръчка. Можете да изберете не само подходящия размер, но и необичайна форма – кръг, овал.

Ако искате да осигурите максимален комфорт на детето си, потърсете двустранни модели. Това може да бъде зимно-летен дизайн с охлаждащи и затоплящи страни или матрак с различни страни на твърдост. За бебета често се купуват матраци от кокосови влакна и латекс – бебето спи първо върху твърдата кокосова страна, а след това върху умерено твърдата латексова страна.

Уверете се, че бебето ви няма да бъде обезпокоено от груби шевове или ципове. Калъфите за матраци с копчета не са най-добрият вариант, защото детето може да ги скъса и да ги погълне. Добрият калъф е лек, има добри въздухорегулиращи свойства и поддържа оптимална циркулация на въздуха. Често се използва в комбинация с други материали за специфични изисквания. Например в комбинация с вълна има затоплящ ефект, а с лен – охлаждащ ефект.

Допълнителни критерии за матрак за бебешко креватче

Освен на основния материал, обърнете внимание и на материала на обвивката на матрака. Най-добрият избор са естествените, приятни на допир материали – памук, кадифе и жакард. Някои европейски и много американски производители предлагат водоустойчиви калъфи за матраци с винилово покритие. Те обаче струват доста скъпо и в същото време не са най-практични за използване. За хигиенни цели е по-добре да си купите чифт протектори за матраци, които могат да се сменят при необходимост. Една висококачествена мембрана е устойчива на миене, не издава излишен шум, предпазва от влага, но пропуска въздуха.

Препоръки за поддръжка

Средният експлоатационен живот на детския матрак е от 5 до 12 години. Това обаче зависи от правилната употреба на продукта и правилната грижа за него. Трябва да се обърне специално внимание на чистотата на мястото за спане и матракът трябва да се почисти своевременно, ако има някакво замърсяване. Най-добре е матракът да не лежи върху затворена основа, а върху ламели, които позволяват циркулация на въздуха. Периодично почиствайте матрака от прах и го проветрявайте веднъж седмично. Също така не забравяйте да следвате препоръките на производителя за грижа, тъй като те могат да варират в зависимост от конструкцията и използваните материали.

Не карайте детето си да спи на матрак, който е загубил първоначалните си характеристики. Това е не само неприятно, но може да причини и различни здравословни проблеми. Определено е време да смените продукта, ако:

 • матракът е загубил първоначалната си твърдост;
 • повърхността е станала неравна, появили са се неравности и вдлъбнатини;
 • пружините могат да се усетят от тялото;
 • Появила се е неприятна миризма, която не може да бъде отстранена чрез пране или почистване.

Струва си да обърнете внимание на тези нюанси и ако матракът е втора употреба или е даден на детето от по-голям брат или сестра след дълго съхранение.