Колко често трябва да сменяте матрака си?

Колко често трябва да сменяте матрака си?

Един матрак има ограничен живот – дори най-качествените и надеждни модели губят привлекателните си характеристики с течение на времето. Навременната подмяна на продукта е също толкова важна, колкото и редовната поддръжка – от нея зависи както комфортната почивка, така и здравето като цяло.

Ефективната продължителност на живота на матраците зависи от конструкцията и материалите за пълнеж. Но дори и един качествен и скъп матрак не може да бъде вечен: еластичността му постепенно намалява, пружините и пълнежът започват да се деформират и нивото на комфорт спада. Покупката на ново спално бельо за сметка на вашето здраве и комфорт не бива да се отлага – навременната смяна на матрака е необходима за здравословен сън.

Общият отговор на въпроса колко често трябва да се сменя матракът в леглото и кога е време да се купи нов е очевиден – когато свойствата му очевидно се влошат и се появи дискомфорт.

Сред промените, които сигнализират за загуба на матрак, са следните:

Намалено качество на съня. След спане върху влошен матрак можете да почувствате изтръпване на крайниците и цялото тяло, тъй като матракът е загубил правилната си опора поради влошаване на структурата на пълнежа. Освен това е трудно да се настаните удобно, за да заспите бързо, и някои хора изпитват безсъние. С течение на времето дискомфортът само ще се засилва, така че ако се чувствате по този начин, е време да планирате закупуването на ново спално бельо.

Матракът е закупен преди 10 или повече години. Съвременните модели с отворени пружини, еднокомпонентни матраци от естествен латекс и ортопедична пяна или матраци с независими пружини могат да издържат още по-дълго. Въпреки това, спалните комплекти със зависим блок и евтина подложка не могат да издържат на толкова дълга употреба и затова трябва да бъдат заменени много по-рано.

Дефекти и деформации. Признаците за разрушаване на основата и на пружинния блок са пружини, които са започнали да изпъкват, силно скърцане, забележими гънки и вдлъбнатини и осезаема неприятна миризма. Във всички тези случаи е необходимо матракът да бъде сменен възможно най-скоро, в противен случай невъзможността за добър сън, а в някои случаи и проблемите с гърба, са неизбежни.

Що е то Еднолицев матрак?

Дълготрайност на различните матраци

За да се определи колко често трябва да се сменя матракът, е необходимо да се обърне внимание на неговия състав и конструкция. В този случай производителите определят следните срокове:

– експлоатационен живот на матрак от естествен латекс – до 20 години;

– експлоатационен живот на матрак от кокос – до 10 години;

– експлоатационен живот на матрак от пяна – 2-5, максимум 7 години;

– експлоатационен живот на матрак с ортопедични свойства – 7-12 години;

– експлоатационен живот на матрак със зависим блок „Бонел“ – 5-7 години;

– експлоатационен живот на пружинен матрак със самостоятелен блок – 10-15 години, в зависимост от вида на пълнежа.

В какви размери се изработват матраци? Избор на размер на матрак?

Как да удължите експлоатационния живот на матрака?

Нерядко тези, които знаят колко често да сменят матраците си, отлагат покупката на нов поради високата цена на продукта. Ако е необходимо моделът да се използва до края на експлоатационния му срок, посочен от производителя, и дори ако е възможно по-дълго, определени правила за грижа и експлоатация могат да помогнат за справяне с тази задача. Тази процедура трябва да се извършва само за пружинни модели – не и за непружинни модели.

Обръщайте матрака редовно. Обръщането се извършва по различно време по два начина – веднъж месечно във вертикална посока, обратна на часовниковата стрелка, отгоре надолу и веднъж на всеки 6 месеца в хоризонтална равнина. Това дава възможност за равномерно разпределяне на напрежението по страните на матрака и позволява на най-твърдите зони, които са подложени на най-голям натиск, да се възстановят.

Периодично почистване Препоръчително е да прахосмукирате матрака си поне два пъти седмично и да го проветрявате поне веднъж месечно в стая с балкон и отворени прозорци или да го изнасяте на открито. Препоръчително е също така да почиствате леглото си в химическо чистене на всеки 1-2 години – това може да се направи и в домашни условия с помощта на продукти за тапицерия. Матраците трябва да се почистват химически на всеки 5 години – или по-често, ако откриете особено силно замърсяване. В последния случай незабавно се свържете с професионалистите и те ще дойдат директно в дома ви. Съвременните калъфи за матраци, изработени от практични и безопасни материали, увеличават комфорта на леглата и поддържат матрака в безупречно състояние през целия му полезен живот. Те се перат лесно, а разнообразието от модели ви позволява да намерите висококачествен калъф за матрак за всяко легло – лек и тънък, водоустойчив или с висок топер.

Най-добрите матраци 2023 – 18 подбрани модела за Вас!

Съществуват редица неща, които не трябва да се правят с матрака, за да се избегне деформация, загуба на твърдост и влошаване на качеството на продукта: – всякакви опити на деца или възрастни да използват матрака като батут, да скачат и т.н.; – сгъване на пружинни матраци; – съхраняване в близост до отоплителни уреди или в хоризонтално положение за дълъг период от време; – поставяне на чужди предмети под продукта, което може да доведе до неговото преместване или промяна на положението му. Ако спазвате всички тези методи, дори евтините матраци ще издържат много по-дълго, като осигуряват комфортен сън и не причиняват дискомфорт на собствениците си. Рано или късно обаче ще им се наложи да сменят спалното бельо – и е по-добре да го направят в рамките на живота си, без да отлагат покупката на нов удобен модел.

Вашият коментар